" "
top of page

Hoe onderhoud ik mijn tuin in de winter?

Tijdens de wintermaanden zien we het minder zitten om in onze tuin te ploeteren. We kruipen liever met een warm dekentje in ons bed om een film te kijken. Het kan toch niet zo slecht zijn om af en toe onze tuin te onderhouden in de winter. De groei van planten zijn in de wintermaanden meestal vertraagd vanwege de koude temperaturen. Deze hebben daarom toch wel bescherming nodig tegen de kou. Wij vertellen u waar u zeker moet aan denken.Bescherm je planten tegen vorst

Een aantal planten zijn vorstgevoelig. We denken hierbij vooral aan orangerieplanten en alle planten die in potten staan. Kontroleer zeker het etiket of vraag ons om inlichtingen over welke planten het juist gaat.


Sommige planten zijn helemaal niet vorstbestendig en moeten iedere winter in een vorstvrije, goed verluchte en lichte ruimte geplaatst worden als de temperatuur onder 5 °C zakt. Belangrijk is ook dat u de bodem van deze planten nooit helemaal laat uitdrogen, maar te veel water is eveneens nefast. Andere planten kunnen iets beter tegen de Belgische koude maar hebben soms toch wat afscherming nodig. Deze planten kunnen omwikkeld worden met een dampdoorlatend en licht doek.


Tijdens de winter waait er ook vaak meer wind dan tijdens andere seizoenen. Door gebruik te maken van een windbreker of ander soort barrière kan u de planten hiertegen beschermen. Zorg daarnaast ook voor voldoende drainage. Als er te veel water in de grond blijft staan, kan dit ervoor zorgen dat de wortels van planten gaan rotten. Dit kan u doen door bijvoorbeeld een goed afvoersysteem te installeren of door gaten in de grond te maken.Snoeien in de winter

De meeste planten en bomen kunnen in de winter worden gesnoeid. Het snoeien draagt bij tot een mooie ontwikkeling van de kruin of de struikvorm. Het zorgt er ook voor dat een aantal planten beter zullen aansluiten bij het ontwerp of de naburige beplanting. Het snoeien zorgt er ook voor dat dode takken kunnen verwijderd worden en dat andere takken zich dan weer mooi kunnen ontwikkelen.

Belangrijk is ook dat de snoeiwerken vakkundig uitgevoerd worden. Indien de takken op de verkeerde plaatsen worden afgesnoeid dan kunnen takken gaan afsterven en zal de bloem drastisch verminderen. Laat je dus zeker begeleiden door een vakman.

Bij het snoeien gebruik je steeds een schone en scherpe snoeischaar of snoeizaag om schade aan de planten te voorkomen.


Bij Van der Auwera beschikken wij over de nodige knowhow om u te helpen met het onderhoud van uw planten. Contacteer ons via telefoon, mail of via het contactformulier.

Comments


bottom of page